Uitbesteden of niet?

Het opzetten en bijhouden van een administratie, opstellen van de jaarstukken en doen van de BTW en belastingaangiftes is natuurlijk best wat werk. Zeker als het nieuw is. Maar als je het slim organiseert, hoeft het niet heel veel tijd te kosten. Maar is het dan slim om dat allemaal zelf te doen? En zeg eerlijk : welke echt ervaren ondernemer doet zijn boekhouding en administratie zelf?

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Vraag 1 – Ben ik punctueel, heb ik discipline?

Administratie netjes bijhouden, ruim op tijd aangifte doen. Uitzoeken of sommige bonnetjes wel of niet aftrekbaar zijn en hoe je dat moet inboeken. Voor dat soort dingen is het handig als je punctueel bent, of in ieder geval een zekere basis discipline hebt. Heb je die niet? Neem dan contact met ons op.

Vraag 2 – Heb ik vaardigheid met cijfers en excel?

Het bijhouden van administratie kan eenvoudig in Excel of een ander softwarepakket. Uiteindelijk ben jij degene die de cijfers invoert, ze controleert en ze er weer uithaalt voor een jaarrekening of belastingaangifte. Heb je geen vaardigheid met software of cijfers? Neem dan contact met ons op.

Vraag 3 – Heb ik klanten en omzet?

Een boekhouder inhuren kost – ook voor de simpelste eenmanszaak – al gauw een paar honderd euro. En voor een BV is het al snel wat duurder. Heb je nog geen omzet? Dan voelt het misschien niet goed om al kosten te gaan maken. Ook is een boekhouding bijhouden met een bedrijf zonder significante omzet vrij simpel. Dus heb je die nog niet? Dan is zelf doen nog even een optie.

Vraag 4 – Kan ik makkelijk loslaten?

Echt succesvolle ondernemers zijn vaak in drie dingen heel goed. Erkennen dat ze zelf niet alles goed kunnen, goeie mensen vinden die dat wel kunnen en taken delegeren. Ofwel: Loslaten. Kun jij dat – net als een succesvolle ondernemer – goed? Of vind je dat juist lastig? Neem dit mee in je keuze of je je boekhouding zelf wilt doen, of uitbesteden.

Vraag 5 – Gemak dient de man? (of de vrouw?)

Hoe sta je in het leven? Of hoe wil je erin staan op het moment dat het ondernemerschap bezit neemt van je (privé) leven? Zeker als het goed met je bedrijf gaat komt er snel een moment dat je duidelijke keuzes moet maken hoe je je tijd gaat besteden. Het gemak van een boekhouder is dan niet zomaar een luxe, want het schept tijd die jij kunt besteden aan belangrijk werk dat alleen jij kunt doen: de kerntaken in je onderneming (en in je gezin). Het wordt een simpele kosten / baten afweging.

Is het dan niet makkelijk om zoiets als boekhouding en je belastingen uit te kunnen besteden aan Vaan Proffice?

Je boekhouding zelf doen of uitbesteden? Als het goed is ben je er met de bovenstaande vragen snel uit. Toch nog twijfel? Geen nood. Je hoeft niet per se in het begin van je boekjaar of je ondernemersloopbaan te beslissen of je een boekhouder inschakelt. Het eerste kwartaal en ook een groot deel van het eerste jaar kun je zeker zelf een opstart maken en eventueel later beslissen of je een boekhouder inschakelt.Anderzijds helpt het direct uitbesteden van de boekhouding sommige ondernemers juist ‘door de branding van het ondernemerschap’ te surfen.

Nu ben je waarschijnlijk geen ondernemer geworden om je druk te maken over je boekhouding. Het komt ook niet al te vaak voor als het goed is. Daarom helpen wij ondernemers graag met dit soort kwesties. Je kunt altijd gratis even contact opnemen.